Pancreatita: simptome, tratament, dieta pentru exacerbări

pancreatita pancreasului

Pancreatita este o inflamație acută sau cronică a țesutului pancreatic, cu încălcarea ulterioară a funcțiilor secretoare și endocrine ale organului. Cel mai adesea, dezvoltarea patologiei este asociată cu utilizarea sistematică a cantităților mari de alcool, fumatul, colelitiaza.

În timpul unei exacerbări a pancreatitei, o persoană se confruntă cu dureri intense prelungite în abdomenul superior, digestia sa este perturbată și poate apărea îngălbenirea pielii și a membranelor mucoase.

Tratamentul include respectarea unei diete, administrarea de medicamente care facilitează digestia alimentelor, analgezice. În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Potrivit statisticilor, în general, prevalența bolii nu depinde de sex. Cu toate acestea, pancreatita alcoolică acută este mai frecventă la bărbați, ceea ce este asociat cu o dependență mai mare de alcool în rândul acestei populații. Boala afectează în principal persoanele în vârstă de muncă între 30 și 50 de ani. La femei, dezvoltarea pancreatitei este mai des cauzată de boala litiază biliară.

Motivele

Boala poate fi cauzată de efecte toxice, procese autoimune, poate avea o predispoziție ereditară sau poate deveni o complicație a bolii litiaza biliară. Abuzul de alcool, fumatul și obstrucția căilor biliare de către calculii vezicii biliare sunt cele mai frecvente cauze ale pancreatitei. În acest din urmă caz, scurgerea secretului digestiv al pancreasului în duoden este perturbată, ceea ce duce la stagnarea acestuia și la „autodigestia" organului.

Produșii de degradare ai alcoolului etilic au un efect toxic direct asupra celulelor pancreasului, precum și o serie de medicamente (estrogeni, sulfonamide, tetraciclină, eritromicină, tiazide, mercaptopurină). În plus, abuzul sistematic de alcool este însoțit de o îngroșare a bilei, care predispune la afectarea permeabilității căilor biliare. De asemenea, dependența de nicotină predispune la dezvoltarea bolii, deoarece afectează sistemul cardiovascular, provocând îngustarea lumenului vaselor și scăderea fluxului sanguin către organe.

Deteriorarea pancreasului este, de asemenea, legată de ereditate, în special, poate fi determinată genetic sau cauzată de anomalii congenitale de dezvoltare. Pancreatita autoimună apare atât izolat, cât și în combinație cu sindromul Sjögren, boala inflamatorie intestinală și multe alte tulburări autoimune.

Clasificare

În funcție de natura evoluției bolii, se distinge pancreatita acută sau cronică. Din cauza apariției, se întâmplă:

 • toxice (alcoolice, infecțioase, medicinale);
 • biliar;
 • dismetabolic;
 • autoimună;
 • idiopatic;
 • post-traumatic.

În conformitate cu manifestările clinice, pancreatita apare în forme ușoare, moderate sau severe.

Simptome

Manifestările clinice ale bolii sunt asociate nu numai cu deteriorarea organului în sine, ci și cu o încălcare a funcțiilor sale secretoare și endocrine. În pancreatita acută, simptomele sunt pronunțate:

 • Dureri intense în regiunea epigastrică, hipocondrul stâng, de natură locală sau înconjurătoare, extinzându-se adesea sub omoplatul stâng. Senzațiile neplăcute sunt agravate în decubit dorsal și după o eroare în alimentație.
 • Salivație crescută, eructații, greață, vărsături frecvente care nu aduc alinare.
 • Creșterea temperaturii corpului. Poate apariția de febră, frisoane.
 • Schimbarea culorii pielii și mucoaselor. Se observă adesea umiditatea și paloarea pielii, îngălbenirea moderată a sclerei. În cazuri rare, pielea capătă și o nuanță gălbuie. Poate apariția unor pete albăstrui pe corp, hemoragii la buric.
 • Manifestări dispeptice - balonare, arsuri la stomac.
 • Iritabilitate, lacrimare, în cazuri severe se dezvoltă psihoza pancreatogenă.

Pancreatita cronică se caracterizează prin perioade de exacerbare și remisie, are o evoluție în etape. În stadiul preclinic, nu există simptome ale bolii, modificările pancreasului devin o descoperire accidentală în timpul unei ecografii a organelor abdominale. În perioada manifestărilor inițiale se observă episoade repetate de exacerbare a pancreatitei cu manifestări caracteristice formei acute a bolii. Treptat, frecvența acestora scade, dar simptomele persistă în perioada interictală: dureri abdominale, vărsături episodice, greață, diaree, flatulență.

În stadiul de simptome persistente, apare durere în jumătatea superioară a abdomenului, adesea cu caracter de centură. Pacientul pierde în greutate, în special din cauza refuzului de mâncare din cauza fricii de durere crescută. Manifestări crescute ale insuficienței secretoare și endocrine, precum indigestie, hiperglicemie.

În viitor, apare atrofia pancreasului. Durerea poate deveni mai puțin intensă sau absentă, frecvența atacurilor de pancreatită este redusă. Scaunul devine moale, fetid, cu un luciu gras. Se observă epuizare, se dezvoltă diabetul zaharat pancreatogen. În ultima etapă apar complicații sistemice, posibil degenerare malignă a țesutului organului afectat.

Complicații

În funcție de forma, severitatea și stadiul bolii, crește riscul de a dezvolta anumite complicații ale pancreatitei. Cu o evoluție progresivă pe termen lung a patologiei, sunt posibile încălcări ale fluxului de bilă, urmate de icter obstructiv, formarea unui abces, chisturi, dezvoltarea hipertensiunii portale, diabet zaharat pancreatogen, parapancreatită, colecistită „enzimatică", pneumonie, pleurezie exudativă, paranefrită, cancer pancreatic.

Consecințele unui proces acut pot fi:

 • peritonită;
 • flegmon septic al țesutului retroperitoneal;
 • sângerare arozivă în organele tractului digestiv, hemoragie în cavitatea abdominală;
 • icter mecanic;
 • ascită;
 • formarea de fistule digestive interne și externe, abcese și infiltrate.

În cazuri severe, se poate dezvolta șoc, insuficiență multiplă de organe cu risc ridicat de deces.

Diagnosticare

Identificarea și tratamentul pancreatitei sunt efectuate de un medic generalist și un gastroenterolog împreună cu un endocrinolog, un chirurg și alți specialiști. Adesea, pacienții cu o formă acută a bolii prin îngrijire medicală de urgență ajung într-un spital chirurgical, unde se efectuează un diagnostic diferențial al leziunilor pancreatice cu apendicită acută, colecistită și alte patologii.

După clarificarea plângerilor, colectarea unei anamnezi, inclusiv natura nutriției, obiceiurile proaste, frecvența recăderilor, bolile concomitente ale sistemului biliar și examinarea, medicul îndrumă pacientul pentru teste, precum și studii instrumentale.

Ca parte a unui studiu de laborator al unui pacient, se efectuează următoarele:

 1. Analiza clinică generală a sângelui. Există semne de inflamație: accelerarea VSH, leucocitoză.
 2. Biochimia sângelui. Pentru deteriorarea pancreasului în pancreatită, o creștere a activității enzimelor (amilază, lipază), hiperglicemie, hipoalbuminemie și hipocalcemie, bilirubinemie, precum și o creștere a activității enzimelor hepatice (ALT, AST, transaminaze), CRP sunt posibil.
 3. Studiul biochimic al urinei. Se efectuează pentru a determina activitatea amilazei în urină.
 4. Coprogram. steatoree caracteristică.
 5. Determinarea elastazei pancreatice în fecale.

Diagnosticul instrumental al pancreatitei include:

 • Ecografia organelor abdominale este o metodă de vizualizare a glandei în sine și a organelor din jur;
 • SCT și RMN ale organelor interne pentru a obține informații mai detaliate despre modificările anatomice ale acestora;
 • colangiopancreatografia retrogradă endoscopică pentru vizualizarea lumenului canalelor, prelevarea secrețiilor pancreatice, îndepărtarea pietrelor;
 • Elastografia endoscopică a pancreasului - vă permite să determinați rigiditatea și rigiditatea țesutului, să evaluați gradul de înlocuire a țesutului conjunctiv și funcția secretorie a organului;
 • esofagogastroduodenoscopia pentru a evalua starea organelor digestive goale.

Tratament

Ajutorul medical trebuie căutat la primele semne de pancreatită, apoi șansa de a evita complicațiile și trecerea bolii la o formă cronică va fi mai mare. În timpul unei exacerbări a bolii, se recomandă postul.

Toți pacienții care suferă de pancreatită trebuie să urmeze o dietă, să renunțe la alcool și la fumat. În perioada interictală, ar trebui să mănânci în porții mici de mai multe ori pe zi, inclusiv în dietă, în principal alimente bogate în proteine și carbohidrați complecși, fibre alimentare și vitamine.

Terapia medicamentosă implică administrarea de medicamente din următoarele grupuri:

 • analgezice pentru ameliorarea durerii în pancreatită;
 • enzime pancreatice;
 • inhibitori ai secreției de acid clorhidric în stomac;
 • sedative și antidepresive;
 • antibiotice;
 • insulină;
 • vitamine.

Cu o evoluție complicată a bolii, precum și în unele cazuri de durere abdominală acută, este indicată intervenția endoscopică sau chirurgicală.

Prevenirea

Prevenirea primară a pancreatitei este evitarea consumului de alcool, consumul de o dietă variată, săracă în grăsimi, grăsimi saturate și colesterol, inclusiv cereale, legume și fructe în dietă și nu fumatul.

Pancreatita acută se poate dezvolta nu numai la persoanele care abuzează în mod regulat de alcool, ci și ca urmare a unui singur aport de băuturi care conțin alcool pentru gustări grase, prăjite și picante în cantități mari. Nutriția fracționată, adecvată în pancreatită servește ca prevenire a exacerbărilor formei sale cronice.