dieta lui Ducan

Această dietă a fost dezvoltată de dieteticianul francez Pierre Dukan. Ea a câștigat o popularitate deosebit de mare în 2000, după lansarea cărții „Nu pot pierde în greutate" de către oamenii de știință, în care principiile și caracteristicile de bază ale acestei diete au fost descrise în detaliu. Publicația s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume și a fost tradusă în 32 de limbi diferite. De atunci, au mai fost publicate cinci cărți în care dr. Dukan împărtășește rețete de preparate pentru fiecare zi. („60 de zile cu Dr. Dukan", „350 de rețete pentru dieta Dukan", „Rețete pentru gătirea lentă a dietei Dukan", „Deserturi Dieta Dukan").

Dr. dukan și dieta lui de slăbire

Cu toate acestea, această tehnică are o reputație mixtă în comunitatea științifică. De exemplu, în 2013, un medic american, expert în pierderea în greutate, Luris Aroniye, a criticat dieta la un seminar internațional din Austria despre metabolismul lipidelor și principiile alimentației sănătoase. El a susținut că dietele pe termen lung cu conținut scăzut de carbohidrați au un impact negativ asupra funcției renale și pot duce la insuficiență renală. În plus, tehnica Pierre Dukan, deși poate duce la pierderea în greutate, este aproape întotdeauna plină de o „defecțiune" și returnarea ulterioară a kilogramelor pierdute.

Din ianuarie 2014, Pierre Ducane a fost scos din registrul medicilor pentru încălcarea codului profesional (a tratat medicina ca pe o afacere și și-a promovat propriul plan de nutriție prea agresiv). Dar deja în 2016, această metodă s-a clasat pe locul 34 din 38 în clasamentul „Cele mai bune diete pentru o alimentație sănătoasă". Este important ca lista cu un nume atât de promițător să fi fost creată nu de oricine, ci de un consiliu american de experți în sănătate, format din nutriționiști, endocrinologi, cardiologi și psihologi cu experiență. Dacă ei au recunoscut metodologia francezului „disgraziat" ca fiind demnă de menționat în lista celor mai bune produse din industrie, atunci nu este atât de simplu cu ea. Să încercăm să înțelegem principalul lucru.

Abrevieri (abrevieri) ale dietei Dukan

Descriindu-și metodologia în articole și cărți, Pierre Dukan a folosit în mod activ abrevieri care au fost mult timp „populare", sunt utilizate pe scară largă pe internet și au devenit aproape standard pentru a discuta o serie de probleme nutriționale:

Reducere Decriptare
DD dieta lui Ducan
OO Tărâțe de ovăz
PE tărâțe de grâu
RO tărâțe de secară
QC Amidon de porumb
ZHZhK Cocktail de ardere a grăsimilor
Sahzam, Sugarzam Inlocuitor de zahar
Krahsod O masă care conține amidon
BW Zile cu proteine pure
BO Zile de proteine și legume
PV Greutatea corectă
televizor greutatea actuală
ZhV Greutatea dorita
HB Greutatea de pornire
SĂRBĂTOARE Masa festiva
focos joia proteinelor
COM Lapte praf degresat
KD Zile critice
DOP Produse eligibile
Croazieră Etapa intercalată
Fix Etapa de consolidare
ciot Etapa de stabilizare
1/1, 2/2, 3/3, 4/4, 5/5, 5/2 Scheme care sunt utilizate în etapa de alternanță

Mecanismul de acțiune al dietei Dukan

Baza dietei este o stare de cetoză - un proces metabolic natural caracterizat prin lipsa de carbohidrați a celulelor. Datorită scăderii cantității de zaharuri simple, organismul trece la un mod special de funcționare, în care energia din propriile depozite de grăsime este folosită pentru a asigura activitatea vitală. Prin urmare, dieta „dukan" se bazează pe consumul „îmbunătățit" de alimente bogate în proteine și pe limitarea cantității de carbohidrați și grăsimi:

 • proteina de origine animală sau vegetală se absoarbe pentru o perioadă destul de lungă, datorită căruia oferă o senzație de sațietate de lungă durată;
 • pentru a digera astfel de alimente, organismul are nevoie de mai multă energie decât pentru produsele din alte categorii (grăsimi, carbohidrați etc. ).

Avantaje și dezavantaje ale dietei Dukan

Pe Internet, puteți găsi o mulțime de recenzii pozitive despre sistemul de nutriție Dukan. Acestea includ:

 • pierdere în greutate destul de rapidă;
 • nu există restricții serioase asupra volumului de porții;
 • este posibil să adaptați meniul la propriile dorințe și posibilități materiale: preparatele din carne pot fi înlocuite cu organe cu conținut scăzut de grăsimi, se pot folosi lactate, brânzeturi, soiuri mai ieftine de pește;
 • nu este nevoie să numărați caloriile.

Experții în pierderea în greutate avertizează pacienții că scăderea în greutate cu dieta Dukan este posibilă, dar pot apărea următoarele reacții adverse:

Lipsa de vitamine, microelemente Nutriția Dukan prevede o restricție strictă a anumitor alimente consumate. Ca urmare, organismul nu primește nutrienți în cantitățile necesare.
Stres crescut asupra rinichilor Defalcarea proteinelor în tractul digestiv este însoțită de eliberarea de acetonă. Cu o alimentație adecvată, echilibrată, excreția sa este mică, adică se află în limitele normale și imperceptibil. O concentrație mare poate duce la edem cerebral, tulburări respiratorii, activitate cardiacă, tulburări de conștiență, chiar moarte.
Lipsa de lipide Grăsimile sunt o componentă importantă pentru organismul uman, asigură funcționarea normală a multor sisteme. O lipsă prelungită va duce la o scădere a producției de mulți hormoni, la perturbarea organelor interne. Fanii dietei Dukan suferă adesea de nereguli menstruale și de incapacitatea de a concepe.
Pierderea în greutate prin cetoză În prima etapă, pierderea în greutate are loc din cauza pierderii de lichide. În acest caz, de regulă, nu se observă reacții adverse. De îndată ce organismul începe să folosească grăsimea corporală drept combustibil, organismul intră într-o stare de cetoză, începe o restructurare pe scară largă a multor sisteme, însoțită de migrene, iritabilitate și depresie. Toate acestea cresc riscul de a dezvolta boli de inima, atac de cord și accident vascular cerebral.
Îndulcitori Pierre Dukan propune înlocuirea dulciurilor obișnuite cu altele alternative făcute folosind îndulcitori. Cel mai cunoscut este aspartamul. Numeroase studii au identificat peste 90 de simptome asociate cu utilizarea acestuia. Mai mult decât atât, consecințele sunt cu adevărat dezastruoase: de la spasme și dureri la nivelul articulațiilor până la scleroză multiplă și lupus eritematos.
Otrăvirea prin produse de degradare a proteinelor Organismul poate absorbi doar o anumită cantitate de proteine. Orice altceva va putrezi în interiorul intestinelor, eliberând produse de degradare toxice. Acest lucru poate fi evidențiat de respirația urât mirositoare, întâlnită adesea la cei care slăbesc conform sistemului Dukan.
Indigestie, probleme cu scaunul Proteinele neprocesate determină activarea microflorei patogene, care perturbă absorbția nutrienților. Lipsa fibrelor, fibrelor vegetale și grăsimilor poate duce la constipație pe termen lung.

Toate acestea trebuie luate în considerare înainte de a trece la o dietă.

Unde sa încep

Ar trebui să începeți să vă pregătiți pentru o dietă cu un studiu atent al etapelor acesteia. Fiecare dintre ele va fi discutat mai detaliat într-un paragraf separat al articolului. Este necesar să evidențiem principiile și prevederile de bază, produsele necesare pentru prima dată. Pierre Ducan sfătuiește să curățați frigiderul de produsele „interzise". În opinia sa, aceasta este o modalitate bună de a evita avariile.

Procesul de descompunere a proteinelor, așa cum sa menționat deja, este însoțit de eliberarea de substanțe toxice. Prin urmare, este necesar să beți suficientă apă potabilă curată în fiecare zi. Norma uzuală este de 30 g la 1 kg de greutate pentru cei care doresc să slăbească - aproximativ 1, 5-2 litri zilnic. Apa va ajuta la eliminarea otrăvurilor din organism, ușurând oarecum sarcina asupra rinichilor și organelor sistemului excretor.

De asemenea, este mai bine să studiați cărți cu rețete (de exemplu, pentru a vă crea cel mai variat meniu pentru săptămână). Se recomandă să planificați în mod clar dieta pentru următoarele 2-3 zile, făcând în avans o listă exactă a cumpărăturilor alimentare. Acest lucru va ajuta la evitarea meselor neplanificate, a „gustării" dăunătoare.

Esența dietei proteice Dukan

Esența dietei proteice poate fi redusă la următoarele principii de bază:

 1. Produsele sunt împărțite în două categorii principale: interzise și permise.
 2. Baza nutriției este alimentele bogate în proteine.
 3. Carbohidrații și grăsimile sunt aproape complet excluse.
 4. Cantitatea de sare este redusă la minimum, deoarece reține apa în organism.
 5. Băuturile alcoolice sunt interzise, doar în etapele finale este permisă folosirea vinului alb sec pentru gătit.
 6. Produsele din lista „permise" sunt practic nelimitate în ceea ce privește cantitatea de consum.
 7. Taratele de ovaz sunt unul dintre produsele alimentare esentiale. Îmbunătățesc digestia și reduc riscul de constipație.

Caracteristicile nutriției după Dukan

Nu va fi ușor să rămâi mult timp în dieta Dukan. Următoarele recomandări vor ajuta organismul să se adapteze oarecum, să se pregătească pentru un test serios:

 • ar trebui să vă gândiți în avans la dietă: reduceți treptat porțiile, adăugați alimente proteice, monitorizați echilibrul apei;
 • studiați rețetele în avans, gătiți unele dintre ele. Un meniu plictisitor, monoton este primul pas pe drumul către o defecțiune;
 • în prima etapă, este mai bine să folosiți un meniu gata făcut pe zi. Pe Internet găsești tabele detaliate, pe baza cărora poți alege o dietă în funcție de preferințele tale;
 • Stresul și suprasolicitarea ar trebui evitate ori de câte ori este posibil.

Cele patru faze ale dietei Dukan

Dieta Dukan are patru faze principale:

 1. Un atac în timpul căruia are loc principala pierdere în greutate. Durează aproximativ cinci zile.
 2. Alternanță care vizează pierderea în greutate pe termen lung. Se continuă până la atingerea greutății dorite, poate dura câteva luni.
 3. Fixarea vă permite să remediați rezultatul. Durata acestei faze se calculează după o anumită formulă și depinde de numărul de kilograme pierdute.
 4. Stabilizare care vă permite să salvați rezultatul cât mai mult timp posibil.

Atacul - prima fază a dietei

Atacul este prima și cea mai scurtă perioadă a dietei Dukan, care durează de la două până la zece zile. Totul depinde de cantitatea de kilograme în plus. Cel mai simplu mod de a calcula greutatea ideală este să scădeți din înălțime în centimetri 100. De exemplu, pentru o înălțime de 168 de centimetri, greutatea corporală optimă va fi 168-100 = 68 kg.

Apoi, trebuie să selectați durata fazei de atac:

Numărul de kilograme în plus Durată
Mai puțin de 5 unu
Mai putin decât 10 3
10 până la 20 5
Peste 20 6-10

În această etapă, trebuie să respectați următoarele reguli:

 • urmați cu strictețe meniul, nu săriți peste mese;
 • consumați zilnic cel puțin 1-2 linguri de tărâțe de ovăz;
 • Nu vă limitați de mărimea porțiilor.
 • excludeți antrenamentul de mare intensitate, o plimbare ușoară este suficientă.

Lista produselor permise:

 • vită;
 • carne de cal;
 • vițel;
 • măruntaie: limbă și ficat;
 • pasăre;
 • iepure;
 • șuncă din orice carne cu un conținut de grăsime de până la 4%;
 • peste proaspat;
 • pește afumat cu o fracție de masă de cel mult 10%;
 • conserve de pește fără ulei;
 • fructe de mare;
 • ouă de pui (doar proteine);
 • produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi;
 • cafea ceai.

Lista produselor interzise:

 • porc;
 • carne de oaie;
 • zahăr;
 • produse de cofetărie și făină;
 • ulei vegetal;
 • unt;
 • ketchup;
 • maioneză;
 • smântână.

Permis în cantități rezonabile:

 • până la două linguri de pastă de tomate fără zahăr;
 • bulion de măceșe, făcut din două linguri de fructe de pădure;
 • gelatină, agar-agar;
 • bastoane de crab până la 8 bucăți pe zi;
 • lămâie ca condiment;
 • oțet balsamic;
 • sos de soia;
 • chimen, patrunjel, ceapa;
 • înlocuitori de zahăr.

Metode de gătit preferate:

 • boiler dublu;
 • grătar;
 • cuptor;
 • tocană fără ulei sau grăsime.

Alternare - a doua fază

In aceasta faza:

 1. Zilele proteice trebuie alternate cu zile proteice-vegetale.
 2. În timpul zilelor proteice, puteți consuma toate alimentele enumerate în lista de permise în paragraful anterior.
 3. Schema de alternanță poate fi diferită, este selectată în funcție de sentimente, preferințe personale. Poate fi 1/1 (o zi de proteine, o zi de proteine-vegetale) sau 2/2, 3/3, 4/4, 5/5, 5/2.
 4. Legumele trebuie consumate de preferință crude sau aburite, la grătar, fierte și înăbușite, coapte la cuptor.
 5. Salatele nu trebuie asezonate cu ulei, dar se pot adăuga iaurt fără grăsimi, oțet balsamic, usturoi și ierburi.
 6. Încă este necesar să consumați 1-2 linguri de tărâțe de grâu zilnic.
 7. Activitatea fizică poate fi crescută prin adăugarea unui mic set de exerciții de forță la plimbările zilnice.

În primele două săptămâni, are loc o oprire a greutății: nu trece de la o anumită valoare chiar și cu un deficit caloric. Acesta este un fenomen complet normal, din cauza reacțiilor de protecție ale organismului.

Următoarele legume pot fi adăugate la lista alimentelor permise:

 • castraveți;
 • roșii;
 • ridiche;
 • spanac;
 • sparanghel și fasole sparanghel;
 • varză;
 • țelină;
 • praz;
 • mărar;
 • orice salata;
 • vânătă;
 • zucchini;
 • ciuperci;
 • piper.

Sub interdicție sunt: mazărea, lintea, fasolea roșie și albă, cartofii, porumbul. De asemenea, ar trebui să limitați consumul de morcovi și sfeclă.

Etapa - consolidare (consolidare)

În stadiul de fixare, greutatea nu se modifică. Această fază ajută o persoană să revină la o dietă mai familiară, să se adapteze la aceasta. Această perioadă este considerată cea mai dificilă: puțini oameni sunt capabili să-și elaboreze în mod independent obiceiurile alimentare, să scape de complexe, să se îndoiască de sine și să ajungă la armonie cu propriul corp. Toate acestea sunt mult mai ușor de făcut cu sprijinul unui psiholog competent. Lipsa recomandărilor psihologice și a sprijinului poate fi considerată un alt dezavantaj al dietei Dukan - poate fi posibil să îndurați greutăți, restricții, dar cum să înveți să trăiești din nou în corpul tău „noul-vechi"?

Deci, metoda de pierdere în greutate „de la Dukan" a fost folosită, se apropie de sfârșit, rămâne ultimul pas - decideți durata reabilitării. Depinde de numărul de kilograme pierdute:

Numărul de kilograme aruncate Durata fazei de fixare
Mai puțin de 5 60-90 de zile
5 la 10 Cel puțin 100 de zile
10 sau mai mult Cel puțin 200 de zile

În acest stadiu:

 • produse suplimentare sunt introduse în meniu, dar porțiile lor sunt strict limitate;
 • 6 zile pe săptămână este necesar să se respecte o dietă proteico-vegetală, o zi este rezervată alimentelor proteice;
 • continua sa consumi 1-2 linguri de tarate zilnic;
 • crește activitatea fizică, crește treptat durata antrenamentului la 40-60 de minute.

Această fază ar trebui împărțită în două intervale aproximativ egale, fiecare dintre ele va corespunde unor produse noi:

Produse care urmează să fie introduse în prima jumătate a fazei de consolidare Produse care urmează să fie introduse în a doua jumătate a fazei de consolidare
 • cereale integrale, pâine de tărâțe - până la două felii pe zi;
 • servirea zilnică a fructelor;
 • o porție de alimente bogate în amidon - una pe săptămână;
 • un fel de mâncare festiv, preferat pe săptămână.
 • două porții de alimente bogate în amidon pe săptămână;
 • două mese festive pe săptămână (dar în zile diferite).

Aceste produse pot fi introduse împreună cu legumele și folosite ca gustări.

Faza - Stabilizare

Pierre Ducane și susținătorii dietei care îi poartă numele promovează această metodă de a mânca ca fiind completă, echilibrată și perfect potrivită pentru a o ține pentru tot restul vieții. Se specifica:

 1. Ar trebui să mănânci conform regulilor fazei de consolidare.
 2. Este mai bine să luați legume și proteine animale ca bază a dietei.
 3. Este necesar să se aranjeze o zi de descărcare pe săptămână - joia proteinelor.
 4. Merită să folosiți în continuare tărâțe de ovăz.
 5. Nu uitați de norma zilnică de apă potabilă curată.
 6. Efectuați 3-4 antrenamente cu drepturi depline pe săptămână, plimbați zilnic timp de cel puțin 25 de minute.

Abaterea de la aceste reguli, potrivit lui Dukan și adepților săi, este strict interzisă, altfel kilogramele pierdute se vor întoarce.

Defalcarea dietei

Cu toate acestea, alimentația pe termen lung „conform lui Dukan" duce în continuare la schimbări serioase în organism. Persoanele care slăbesc adesea se confruntă cu deficiențe de vitamine și minerale, afectarea funcției renale și o deteriorare generală a bunăstării. Organismul va solicita produse din lista de articole interzise pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce cel mai probabil va duce la o defecțiune mai devreme sau mai târziu. Ce să faci în acest caz?

Stai în timpul fazei de atac
 • nu este nevoie să opriți dieta sau să o reluați;
 • crește durata fazei cu o zi;
 • bea mai multe lichide: apă curată, ceai verde;
 • măriți durata plimbărilor până la o oră.
Starea la faza de alternare
 • primele două sau trei zile după defalcare, respectați nutriția proteică;
 • crește aportul de lichide;
 • reduceți cantitatea de sare din dietă;
 • măriți durata antrenamentului, durata plimbării.
Starea în stadiul de consolidare Deoarece această etapă presupune utilizarea a 1-2 feluri de mâncare festive pe săptămână, este suficient să excludeți cele mai apropiate conform planului.

De fapt, o avarie poate semnala probleme grave. Mai ales dacă se observă oboseală, scăderea tensiunii arteriale, pierderea concentrării și a atenției. Experții în acest caz recomandă amânarea dietei pentru un timp și supuși unui examen clinic complet.

Greutatea nu scade

După cum sa menționat deja, la începutul celei de-a doua etape, greutatea poate crește până la un anumit punct. Acest lucru se datorează următoarelor motive:

 1. Pierderea în greutate nu consumă suficient lichid.
 2. Există un exces de sare în dietă.
 3. Creșterea în greutate poate fi cauzată de sindromul premenstrual, diferite tulburări și modificări hormonale.
 4. Există hipodinamie - lipsă de activitate fizică.
 5. Încălcarea dietei, alte reguli stabilite.

Următoarele recomandări vor ajuta la mutarea greutății de pe punctul mort:

 • este necesar să excludeți produsele lactate din meniu pentru o perioadă;
 • nu uitați să folosiți tărâțe de ovăz: creșterea în greutate poate fi cauzată de probleme digestive;
 • creșterea ratei de apă potabilă curată;
 • face antrenamentele mai lungi, mai intense.

Scăderea greutății la un anumit nivel poate indica, de asemenea, dezvoltarea bolilor tiroidiene, perturbări hormonale. Doar un specialist poate stabili cauzele adevărate.

Daune și contraindicații

Dieta Dukan este strict contraindicată în următoarele cazuri:

 1. Persoanele cu tulburări metabolice.
 2. Pacienții cu diabet.
 3. În prezența patologiilor rinichilor, ficatului, tractului digestiv.
 4. Femeile însărcinate și care alăptează.
 5. Fete cu cicluri menstruale neregulate.

Pentru persoanele fără aceste probleme, utilizarea dietei Dukan este acceptabilă, dar - din nou - este sigur să contactați astfel de studii numai sub îndrumarea unui medic.

Opinia expertului

Internetul conține multe diete care diferă ca nume, eficacitate și eficiență în pierderea în greutate, compoziție, restricții, recenzii. Deci ce dieta ar trebui sa alegi? Citirea recenziilor nu este suficientă, trebuie să înțelegeți această problemă mult mai profund, deoarece rezultatul poate să nu fie favorabil pentru sănătate. Stabilirea unui obiectiv și concentrarea doar pe pierderea în greutate este foarte periculoasă și nu durabilă. De data aceasta ne vom concentra pe analiza celebrei diete Dukan. Recenziile despre acesta sunt în mare parte pozitive, meniul este destul de complet, interesant.

În primul rând, dieta conține proteine. Carnea este digerată cel mai mult în stomac (3-3, 5 ore), ceea ce înseamnă că nu va trebui să muriți de foame, spre deosebire de dietele convenționale. De asemenea, nu există restricții de timp și calorii, ceea ce face ca din punct de vedere psihologic să se respecte principiile nutriției. Dacă luăm în considerare faza a doua și a treia a acestei diete, atunci hrana nu este doar satisfăcătoare, ci și variată, deoarece legumele și fructele sunt incluse în dietă. Corpul nu are nevoie de alimentele pe care le-ați mâncat înainte.

Deci, să rezumam. Dieta Dukan oferă:

 • pierdere rapidă în greutate;
 • fără restricții privind timpul, caloriile și cantitatea de alimente;
 • o varietate de alimente, care vă permite să gătiți numărul maxim de feluri de mâncare diferite și, prin urmare, să preveniți depresia alimentară;
 • in faza a doua se adauga legume si fructe;
 • după o astfel de dietă, obiceiurile gustative se schimbă;
 • schimbă literalmente perspectiva asupra vieții.

Proteina este o componentă importantă pentru corpul uman. Metabolism bun, păr frumos, piele tonifiată etc. În ciuda acestui fapt, un exces de proteine în organism poate duce la o varietate de boli. În primul rând, rinichii încep să sufere, pe măsură ce sarcina crește, ca urmare, încep să funcționeze incomplet, debitul se deteriorează, acidul se acumulează și, ca urmare, apar simptome caracteristice cistitei și pielonefritei. Și, dacă nu este oprit în timp util, atunci lucrurile pot merge până la transplantul de organe. De asemenea, ficatul începe să sufere. Deci, pe acest fond, apare intoxicația, procesul de filtrare încetinește, vasele de sânge suferă și ficatul crește în dimensiuni. Aceasta include sistemul nervos și creierul. Apar depresia, iritabilitatea, iar vederea se deteriorează. Dar nu vom ocoli tractul gastrointestinal. Există o tendință de constipație, tulburări ale funcției intestinale. Să rezumam:

 • o mulțime de contraindicații (sarcină și alăptare, copii sub 18 ani, probleme cu rinichii și articulațiile);
 • deficit de vitamine (probleme ale pielii și ale sistemului nervos, cardiovascular);
 • deficit de grăsime (vezica biliară, constipație, dezechilibru hormonal);
 • din cauza lipsei de carbohidrați, munca mentală încetinește;
 • o varietate mică de legume;
 • restricție în fructe (cireșe, banane, struguri) și porții mici;
 • este imposibil pentru pacientii hipertensivi;
 • este imposibil cu o boală gastrointestinală;
 • ateroscleroza;
 • Diabet;
 • bolnavi de alergie;
 • predispus la depresie;
 • este imposibil pentru persoanele care nu sunt angajate în activitate fizică;
 • persoane cu concentrare ridicată în muncă (medici și șoferi);
 • consecințe: boli de inimă și cancer de sân;
 • în prima fază pot apărea probleme grave la rinichi;
 • perturbă metabolismul;
 • crește nivelul de colesterol;
 • probleme rectale.

Din cauza lipsei de carbohidrați, se pot dezvolta simptome de hipoglicemie. Dietele trebuie urmate strict conform regulilor. Nu puteți sta mult timp pe el, deoarece un dezechilibru în alimentație poate provoca o serie de boli. Înainte de a lua o decizie de a reduce greutatea cu această dietă, ar trebui să vă consultați cu medicul dumneavoastră. La urma urmei, cel mai important lucru este să nu vă faceți rău.